FAQ

Ofte stillede spørgsmål om optag i 10. klasse

Find svaret her

Vis alle

Hvordan søger jeg 10. klasse?

Du skal søge om 10. klasse via optagelse.dk. Hvis der er oplysninger som du som forælder, kommende elev eller vejleder gerne vil give os, så send os en mail på ne9l@kk.dk. Skriv fx gerne relevante oplysninger om ordblindhed, særlige behov mv.  

Til vejledere: Ungdomsskolen slår ikke elever op i Uno Ung inden de placeres.

Hvem kan få plads i 10. klasse?

Elever der er bosiddende i Københavns Kommune, har krav på en plads i 10. klasse, hvis de kommer direkte fra 9. klasse. Man har ikke krav på en plads på en bestemt skole.

Det er et ufravigeligt krav, at man ikke må være fyldt 18 år ved skolestart.

Hvornår får jeg svar på min ansøgning?

Alle, der søger 10. klasse, får svar på deres ansøgning i e-Boks i midten af april måned. Har du ikke hørt noget fra den ansøgte skole medio april, bedes du henvende dig direkte til den den skole, du har søgt. 

Får jeg min 1. prioritet?

De seneste år har over 90 % af ansøgerne fået deres 1. prioritet, men det er altid en god idé at ønske flere prioriteter på sin ansøgning. Elever som søger senere end 1. marts eller i løbet af skoleåret får tilbudt en plads, hvor der er ledige pladser. 

Hvordan fordeles pladserne?

I marts bliver alle ansøgninger til 10. klasse gennemgået og eleverne bliver fordelt. Hvis du har søgt optagelse på en linje, som ikke bliver oprettet, vil du enten blive kontaktet af den skole, du har søgt, som vil høre, om du er interesseret i en af skolens eller andre linjer, eller også vil du blive kontaktet af en vejleder.

Elever som er bosiddende i Københavns Kommune har førsteret til en plads, hvis der er flere ansøgninger end pladser. Dernæst elever, som kommer direkte fra 9. klasse og endelig elever, som ikke har retskrav på en plads i 10. klasse, men har søgt alligevel.

Kan jeg gå i 10. klasse i København, selvom jeg ikke bor i kommunen?

Der er frit skolevalg, og du er derfor velkommen til at søge om optagelse i 10. klasse i Københavns Kommune, selvom du har bopæl i en anden kommune. Du skal dog være opmærksom på, at elever der er bosiddende i Københavns Kommune har førsteret til pladserne.  

Er der nogle særlige krav til optagelse?

Der er ingen særlige krav for at blive optaget i 10. klasse, herunder beståede fag i 9. klasse. 

Hvad er en læseklasseplads?

Ungdomsskolen har særlige læseklassepladser for elever der har gået i læseklasse i 9. klasse. Der er læseklassepladser på 10. Vest, Ø10 og Amager10. Du skal være bosiddende i Københavns Kommune.

For at få en plads, skal du lave en ansøgning på optagelse.dk, til den skole og linje du ønsker. Herefter skal dine forældre eller din vejleder sende os en mail på ne9l@kk.dk, og skrive at du ønsker en læseklasse-plads. 

Kan jeg få et buskort?

For at få et buskort (skolekort) skal du have bopælsadresse i Københavns kommune, være tilmeldt en 10. klasse i Københavns Kommune og have længere end 9 km til skolen. Du kan maximalt få et skolekort på 3 zoner. Kortet gælder for et skoleår ad gangen. Kontakt din egen 10. klasse for at søge om et skolekort.